Home / Miljarden voor het oprapen

Miljarden voor
het oprapen

Politiek pamflet

Een opvallend groot aantal leden van AbvaKabo FNV werkzaam bij de Belastingdienst klaagde over de verhoogde werkdruk als gevolg van opeenvolgende bezuinigingsrondes en reorganisaties. Veel controlerende taken konden hierdoor niet meer worden uitgevoerd, waardoor de overheid miljarden aan belastinggeld misliep.

De vakbond nam haar leden wél serieus, inventariseerde de klachten en besloot de zaak aanhangig te maken bij de landelijke politiek. Op verzoek van de bond dacht de Schrijfzaak mee over een aanpak. Dat leidde tot de opstelling van het rapport Miljarden voor het oprapen waarin diverse misstanden aan de kaak werden gesteld. Het rapport is aangeboden aan de leden van de Vaste Kamercommissie van Financiën en de landelijke pers.

De aanpak werkte. Het rapport leidde tot Kamervragen en kreeg enkele maanden na verschijnen een actuele duw in de rug door de zogenaamde Bulgarenfraude. Dit was voor de bond aanleiding om onder het motto ‘en nu doorpakken’ te komen met een Miljarden voor het oprapen – deel 2, waarin het een en ander nog eens nader werd uitgediept en tevens concrete voorstellen voor verbeteringen werden aangedragen.

Beide rapporten hebben geleid tot meer geld voor meer mensen bij de Belastingdienst, zodat deze overheidsorganisatie het werk voortaan weer iets beter kan uitvoeren.